Är du
Less på produktionsavbrott p.g.a. jonosfäriska störningar?
Då har vi en lösning för dig och ditt projekt. Nu bjuder vi dessutom på igångkörning till ett värde av 10 000 SEK!
Läs mer här nedan.
Kort bakgrund
Solens aktivitet ger upphov till laddade partiklar i det övre lager av jordens atmosfär som kallas jonosfär. När GNSS-signalen passerar jonosfären så störs den mer eller mindre, beroende på signalfrekvensen och hur mycket laddade partiklar som finns längs vägen.
Vid svåra förhållanden kan dessa störningar hindra en GNSS-mottagare från att låsa sig på signalen och på så vis göra det omöjligt att beräkna en position. Mindre svåra förhållanden kan minska noggrannheten och tillförlitligheten för positioneringsresultat.
Detta fenomen är ständigt närvarande men går i 10-15 årscykler. Förra toppen såg vi 2014 och nu är vi på väg mot nästa topp år 2025/2026, vilket innebär att det kommer påverka all GNSS-baserad mätning och maskinstyrning under en ganska lång tid framöver.
Vad är lösningen?
Den absolut effektivaste, och egentligen enda lösningen, är att minska avståndet mellan rover (alltså den manburna GNSS-utrustningen eller GNSS-mottagaren i maskinen) och basstationen/referensstationen. Det gör att satellitsignalerna påverkas i princip lika mycket av samma störning i jonosfären, vilket är nyckeln till det hela. D.v.s. att bas och rover mäter med samma information och förhållanden.
Riktlinjer gällande avstånd
Bilden nedan illustrerar ungefär vilka förväntningar man kan ha gällande möjlighet till en tillförlitlig fixlösning. Det är givetvis fler saker som kan påverka, men se det som en fingervisning.
Hur fungerar en bas-/referensstation?
I grunden är det en vanlig GNSS-mottagare som monteras på en fast position som i sin tur har mätts in/positionsbestämts noggrant. Därefter konfigureras den för att skicka ut korrektionsdata till andra GNSS-mottagare (rovers).
Hur skickas korrektionsdata?
Med vår basstation L5 M-Ref kan korrektionsdata skickas ut antingen via radio eller internet. Fördelen med radio är just att det inte krävs något internetuppkoppling, som annars kan vara ett bekymmer på projekt där det är dålig mobiltäckning. Däremot ställer det krav på att alla rovers har radiomodem för att kunna ta emot signalen.
L5 M-Ref kan köpas i tre utföranden.
- M-Ref 4G – kan skicka korrektioner via internet
- M-Ref 4G+1W – kan skicka korrektioner både via internet och radio
- M-Ref 4G+35W – kan skicka korrektioner både via internet och radio med längre räckvidd
Vilka kan köra mot en lokal basstation/referensstation?
Alla märken och fabrikat av maskinstyrning och manburen GNSS-utrustning kan normalt sett köra mot L5 M-Ref. Det är alltså inte på något vis begränsat till användare av L5’s produkter och lösningar.
Fyll i dina kontaktuppgifter
Om du vill att vi hör av oss är det bara att fylla i dina kontaktuppgifter så återkommer vi så snart som möjligt.